پی آر پی چیست

prp چیست ؟

 

در روشِ PRP نیاز به خونگیری از خودِ فرد است.  چند سی سی از خونِ بیمار، گرفته می شود و با استفاده از کیت های خاص,  غلظتِ پلاکت را به ۳ تا ۵ برابرِ مقدار اولیه خواهند رساند  . این پلاکت ها حاوی عوامل رشد بافتی (Growth Factor) هستند که می توانند عامل اصلی در فرایند ترمیم و بازسازی بافت ها را به بدن ارائه نمایند.این عوامل سبب رشد , تکثیر و تمایز سلول های مختلف پوستی و بافتی شده و منجر به افزایش کٌلاژن , الاستین ,  ماده بین سلولی و تولید رگ های جدید می شود.در نهایت، سلول های بنیادی به سلول های بافت آسیب دیده تبدیل می شوند . این فرایند توسط مواد ترشح شده از پلاکت ها هدایت شده و موجب ترمیم بافتِ آسیب دیده می شود.

پلاکت ها دارای ظاهری کروی شکل هستند که از ریز شدن سیتوپلاسم سلول های مگاکارپوسیت  در مغز استخوان به وجود می آید.پلاکت های خون باعث می شود زمانی که آسیبی به بافت ها وارد می شود از خونریزی رگ ها جلوگیری کرده و با به وجود آوردن  پلاک پلاکتی و با ترشح پروتئین های خاص بافت را ترمیم  کند.با این فرآیندی که انجام می گیرد بافت ها بازسازی می شوند. برای درمان درد با پی آر پی پلاکت ها همراه با مواد موثر دیگر در بازسازی بافت ها  ترکیب می شود و در داخل سرنگ های مخصوص ریخته می شود و بعد از تزریق بافت تحریک شده و ترمیم آغاز می شود .

نحوه انجام پی آر پی ( پی آر پی )

هر جلسه درمان با پی آر پی به مدت دو ساعت زمان می برد.به این صورت که  چند سی سی از خون بیمار به مانند آزمایش های خونی که به طور معمول از بیماران گرفته می شود  جمع آوری می شود  و درون کیت های مخصوصی ریخته می شود،پزشک با اقداماتی که برروی خون انجام می دهد  غلظت پلاکت را به ۳ تا ۵ برابر مقدار اولیه می رساند . پلاکت ها حاوی عوامل رشد بافتی       (Growth Factor)  هستند که در واقع مهم ترین عامل در فرآیند ترمیم و بازسازی بافت ها محسوب می شود.این مواد تزریق شده باعث می شود  تکثیر و تمایز سلول های مختلف پوستی وبافتی شکل بگیرد که به دنبال آن افزایش کلاژن , الاستین ,  ماده بین سلولی و تولید رگ های جدید شکل می گیرد.درنهایت سلول های بنیادی جایگزین سلول های بافت آسیب دیده می شود . تمامی این فرآیند باعث می شود که بازسازی بافت های که به دلایل مختلف به آنها لطمه وارد شده است انجام پذیرد. در نهایت  مراحل انجام  PRP بسیار ساده و به شرح زیر می باشد:
گرفتن خون از بیمار به میزان معمولا ۵۰-۴۰ میلی لیتربه وسیله  کیت مخصوص پی آر پی (PRP)

کیت در دستگاه سانتریفیوژ قرار داده  و جدا سازی پلاکت ها و پلاسما از گلبول های قرمز  انجام می گیرد و در نهایت پلاکت ها فعال شده و در موضع تزریق می شود.

برنامه درمانی درمان درد با  پی آرپی (PRP)چگونه است؟

تعداد جلسات و فواصل آن ها بر حسب شرایط بیمار تعیین می شود و ممکن است در هر شخص با شخص دیگر فرق داشته باشد. اگر PRPبه منظور کمتر شدن  درد در ناحیه ای تزریق می شود , برای اینکه نتیجه ای بهتر حاصل شود باید تمامی مراحل تزریق PRP به طور کامل انجام شود . در ضمن مدت زمان لازم جهت ترمیم کامل ناحیه ی آسیب دیده حداقل یک دوره زمانی ۶ ماهه خواهد بود . به نظر می رسد پاسخ بیولوژیکی  بیمار بهترین آیتم برای تنظیم برنامه وی است . نکته مهم این که کیفیت نتایج درمانی علاوه بر اجرای دقیق و صحیح توسط پزشک متخصص به واکنش های سلولی بیمار نیز بستگی دارد . این بخش بسیار مهم و تاثیر گذار در نتیجه درمان به وسیله ی بیمار یا پزشک  معالج قابل کنترل نیست. بنا براین ممکن است در بیماران مشابه به نتایج متفاوتی دست یافت و بیماران نباید انتظار داشته باشند نتایج درمان در مورد آنها دقیقا مشابه بیماران دیگر باشد .

درمان درد با پی آر پی در موارد زیر می تواند تاثیر گذار باشد

  • درمان دردهای زانو
  • کمر درد
  • برطرف کردن درد های کف پا
  • درمان درد های شانه و آرنج
  • برطرف کردن درد های استخوان لگن و باسن

مزایای PRP نسبت به روش های دیگر

برای درمان درد با پی آر پی چون از خون خود فرد استفاده می شود احتمال به وجود آمدن عوارض و منتقل شدن بیماری های دیگر به حداقل می رسد

  1. احتمال به وجود آمدن حساسیت های پوستی و عفونت در روش پی آر پی وجود ندارد.
  2. با توجه به کیت های مخصوص پروسه کار بسیار ساده و کاملا استریل خواهد بود .
  3. چون  روش غیر تهاجمی بوده و عوارض کمتر از دیگر روش هاست.
  4. ماندگاری اثر آن طولانی بوده ونسبت به روش های مشابه ( مثل جراحی ) هزینه کم تری دارد .
  5. درمان درد با پی آر پی نیاز به بستری و استراحت ندارد .
  6. این روش تقریبا بی درد است و به راحتی برای بیمار قابل تحمل است .
  7. در همه نواحی بدن قابل استفاده بوده و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.

چه کسانی نباید PRP انجام دهند؟

  1. ابتلا بیمار به انواع سرطان به خصوص سرطان های پوستی
  2. سندرم نقص عملکرد پلاکتی
  3. بیماری های مزمن مثل دیابت درمان نشده و ایدز
  4. ناپایداری همودینامیک
  5. مصرف داروهای ضد انعقاد

مراقبت های بعد از پی آر پی

  1. منطقه ای که پی آر پی در آنجا تزریق شده است نباید تا یک روز شسته شود.
  2. برای اینکه روند درمان درد با پی آر پی به درستی انجام بگیرد بهتر است کرم های نگهدارنده به طور مرتب استفاده شود .
  3. به هیچ عنوان در معرض مستقیم نور خورشید قرار نگیرید.
  4. در صورتیکه احساس درد داشتید تا جای ممکن از داروها و مسکن های ضد التهابی برای کاهش درد استفاده نکنید و در این رابطه با پزشک خود مشورت کنید.
  5. پی آر پی در هر منطقه ای که تزریق شده است نباید به آن هیچ گونه فشاری شود .برای مثال اگر پی آر پی در زانوها انجام گرفته است برای مدتی به آرامی راه بروید و پریدن و یا دویدن خودداری کنید و اجسام سنگین بلند نکینید تا در مراحل ابتدایی تاثیر پی آر پی بر مناطق انجام بگیرد.
09127390740